Aarhus Universitetsforlag
Cover

Tyskere på flugt

A part of the series 100 danmarkshistorier (33) and the subject area


Available e-book formats: PDF, EPUB

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Buy Subscription
100 pages
Hardback
ISBN 978 87 7219 134 8

By


Share:

More about the book

Peter Bejder

Peter

Historian and trained at the Danish School of Journalism. Peter is responsible for the company’s historical publications and he primarily works with the project 100 danmarkshistorier [Focus on Danish History], which in addition to book publications includes knowledge dissemination through a number of partners. Before his employment at the publishing firm his working career has included teaching, editing and writing books, teaching materials and travel guides for more than 25 years.

Peter Bejder

Editor

Telephone: +45 53 55 01 59

pb@unipress.au.dk

Press reviews

Erik Ingemann Sørensen, historie-online.dk

"Fra at have været en voldsom udfordring for landet er de [tyske flygtninge] stille og roligt gledet ud af danskernes bevidsthed. Det bliver der nu med John V. Jensens bog: ”Tyskere på flugt” virkelig rådet bod på. Det er en fremragende fortælling, han endnu engang har givet os. […]

Afsluttende gør John V. Jensen en slags status over situationen. Den er fremragende skrevet. Og så vender han tilbage til den diskussion, der opstod, da Kirsten Lylloff i 1999 skrev artiklen ”Kan lægeløftet gradbøjes?” Han skriver: ”Mest problematisk var dog bidragenes moraliserende tendens, som – når det gælder de tyske flygtninge – vel også var præget af samtidens flygtningedebat. Reelt forvrængede den efterfølgende hidsige debat og ikke mindst medierne billedet og diskussionen i årene efter…” Det er klogt og vigtigt set at sætte disse markører, så vi ikke får historieforvanskning serveret som sandheden. Det sætter han på plads på en meget elegant måde. […]

Det er en særdeles fin, en vigtig og en vedkommende bog, John V. Jensen har skrevet. Den bygger på en utrolig viden og er takket være forfatterens fortællende sprog en særdeles velkommen bog her 75 år efter, det hele begyndte.

Stor, stor tak til forfatteren for bogen."

Katrine Lester, bogblogger.dk

 

"Alt dette kommer John V. Jensen godt omkring på en lettilgængelig måde, hvor tidens udfordringer bliver ridset op og sat i rette kontekst og med meget velvalgte nedslag i flygtningenes egne oplevelser via deres breve hjem.

 

Alting er meget lettere på afstand. Sådan har det altid været med begivenheder, der relaterer sig til 2. verdenskrig. Samtidig ses lige præcis den tidsperiode i høj grad også gennem brilleglas, der er farvet af nutidens holdninger til nutidens problemer – uanset om det er flygtninge, samarbejdspolitik, aktivistisk udenrigspolitik eller internationalt samarbejde. Dengang var det ikke så let at navigere i et knust Europa, og John V. Jensen får skrevet de finere nuancer frem på allerfineste vis, uden at presse en holdning ned i halsen på læseren."   

 

Lars Hedebo Olsen, Politiken

 

“Bøgerne er på hver 100 sider og er alle skrevet af fagfolk, der fortæller om sider af den danske historie, så de fleste kan være med. Det er et sympatisk og godt projekt, og nu er serien kommet til historien om de tyske flygtninge i Danmark, der kom hertil i 1945 og blev frem til 1949. […]

 

Takket været dagbøger fra de tyske flygtninge og uddrag af samtidens skriverier og debat tegner John V. Jensen et nuanceret og sobert billede af tyskernes ophold i Danmark.”

 

Per Eilif Månson, litteratursiden.dk

 

“Velskrevet og tankevækkende bog om de over 200.000 tyskere, der kom til Danmark i 1945 på flugt fra Den Røde Hær, sætter også nutidens flygtningeproblemer i relief. I de sidste måneder af Danmarks besættelse ledte værnemagten over 200.000 tyske flygtninge fra især Østeuropa til Danmark. Deres historie er fortalt før, men fylder ikke meget i de gængse værker om besættelsen og befrielsen.

 

Museumsinspektøren ved Vardemuseerne gør det godt og sobert, dels ved at lade flygtningene selv få ordet gennem dagbøger, breve og erindringer, dels ved at beskrive den danske indsats, da myndighederne stod med ansvaret, da besættelsesmagten forlod landet."

 

Christian Egander Skov, Kristeligt Dagblad

 

"Med "Tyskere på flugt" demonstrerer John V. Jensen på fornem vis, hvordan de næsten 200.000 tyske flygtninge, der kom til Danmark, i historikerkredse har været ideologisk kasteskyts. […]

 

Historikeren John V. Jensen fortæller i bogen "Tyskere på flugt" både deres historie og historien om, hvordan de danske myndigheder håndterede den fortvivlede situation. Begge perspektiver er helt afgørende, og det er en af denne lille bogs store bedrifter, at den på 100 sider formår at fortælle en historie, der respekterer sagens faktuelle og etiske kompleksitet."

 

Hans Christian Davidsen, Flensborg Avis

"Det er fin formidling og en afbalanceret beskrivelse, John V. Jensen leverer. Han belyser nøgternt det dilemma, som danske regering og befolkningen kom til at stå i, da de tyske besættelsesmagt beordrede flygtningene til Danmark i februar 1945. Forfatteren forholder sig kritisk, men sagligt argumenterende, når han nærmer sig den polemik, der har været om emnet og holder tungen lige i munden. Det er her, man bør starte med at blive klogere på emnet. Bagest i bogen er forslag til videre læsning. Hvad formidlingen angår, er bogen til topkarakter […]

Bøgerne er skrevet af faghistorikere og på en lettilgængelig og indbydende måde. Der skal udkomme en bog hver måned i en årrække. Det er et fremragende initiativ."

Sanne Mendel, lektørudtalelse

"Endnu en fremragende bog i en oplysende og informativ serie om Danmarks historie. Bogen er velformidlet og gennemarbejdet.”

Mette Gerdt, http://mettegerdt.blogspot.com

"Bogen indeholder mange oplysninger om den lidt kaotiske tid efter krigens slutning. Den fortæller om et kapitel, som der ikke har været så meget fokus på, men som må have fyldt meget dengang. Interessant og godt fortalt!”

René Staun Hansen, Netavisen Pio

"John V. Jensen vækker på formidabel vis nuancerne til live i ny bog om de 250.000 tyske krigsflygtninge, der havnede i Danmark. […] Som en del af den farverige og sprælske serie 100 Danmarkshistorier fra Aarhus Universitetsforlag tager museumsinspektør fra Vardemuseerne, John V. Jensen, med bogen ”Tyskere på flugt” os nu ind bag pigtrådshegnet. […] Hvad der gør den her bog særlig interessant, er ikke kun det ofte glemte emne. Det er i høj grad også måden, som dens forfatter sætter spot på et af de mere triste og grufulde kapitler i nyere dansk historie, nemlig, gennem breve, dagbøger og skønlitteratur. […] Den slags beretninger er med andre ord et stærkt og anderledes indslag, som i høj grad får historien om de tyske flygtninge til at leve, og derved altså inkludere os læsere på en meget mere effektiv måde rent følelsesmæssigt end traditionel historieformidling.”

Kristeligt Dagblad
Artikel: "Tyske flygtninge fik den mest 1970'er-agtige undervisning, vi havde i 1940’erne”
25.04.2020

JydskeVestkysten
Artikel: "Tyske flygtninge satte Danmark på prøve"
02.05.2020

JydskeVestkysten
Interview: "Historieinteressen har fulgt museumsinspektør hele livet: Det er en gave, der bliver ved med at give"
02.05.2020

Avisen Danmark
Kronik: “Historiens dom. Fra kaos til fodfæste efter en verdenskrig”
04.05.2020

Politiken
Kronik: "Da tyske flygtninge strømmede til Danmark”
05.05.2020

Genau, Radio4
"Et befriende nederlag"
05.05.2020

Kristeligt Dagblad
Artikel: “Dengang man skulle holde afstand til de tyske”
06.05.2020

DR, P1
Kulturen på P1
06.05.2020

Radio4
Hjemmetid
06.05.2020

Weekendavisens podcast
24 spørgsmål til professoren: "Afnazificering bag flødeskumskagen"
15.05.2020

Press room

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download press release (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen