Aarhus Universitetsforlag
Cover

Danske amerikanere

1867

A part of the series 100 danmarkshistorier (34) , and the subject area


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Buy Subscription
100 pages
Hardback
ISBN 978 87 7219 136 2

By


Share:

More about the book

Thomas Oldrup

IMG 8503

MA in History and Rhetoric. Thomas is responsible for the company’s historical publications and he primarily works with the project 100 danmarkshistorier [Focus on Danish History], which in addition to book publications includes knowledge dissemination through a number of partners. He has previously been the Danish editor of the magazine Alt om Historie.

Thomas Oldrup

Editor

Telephone: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Press reviews

Peter Hagmund-Hansen, Helsingør Dagblad
"Flere end 300.000 danskere sejlede i sin tid over Atlanten med tøj, ejendele og drømme om et bedre liv i Amerika. I dag er der danske efterkommere i Minnesota, Utah og især Californien, hvor USA's danske hovedstad, Solvang, har mølle og wienerbrød. Professor Jørn Brøndal, leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, har skrevet en medrivende bog om danskere og danskhed i det forjættede land."

Lisbeth Møller Andreassen, tidsskriftet "Religion"
"Brøndal formår på den begrænsede plads at få beskrevet udviklingen fra den danske udvandring til USA i midten af 1800-tallet frem til stagnationen omkring 1. Verdenskrig. Mange spændende emner berøres og de krydres med citater fra forskelligartede kilder, illustrationer og statistiske facts.

(...) man får en indholdsrig og informativ lille bog, der kommer i dybden med sit emne."

Per Eilif Månson, litteratursiden.dk

"En god lille introduktion til den danske udvandring, der også får læseren til at sende et par tanker til den danske indvandrerdebat. […] Nyt for mig er, at skellet mellem indremission og grundtvigianisme slog meget igennem derovre, hvor det var de indremissionærer, der var mest villige til at tilpasse sig, mens grundtvigianerne længe holdt på det danske sprog og de danske traditioner."

Brian Traantoft Rasmussen, historie-online.dk

"Lad det være sagt med det samme – jeg overraskes til stadighed over, hvor meget velformidlet viden de udvalgte forskere i serien ”100 danmarkshistorier” formår at præsentere på så begrænset et antal anslag, hvor der vel at mærke også levnes spalteplads til velvalgte, interessante illustrationer. Og Jørn Brøndal, professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, er ingen undtagelse. […]

Forbindelse til Danmark forblev og forbliver dog fortsat forsøgt fastholdt, blandt andet via det dansk-amerikanske migrantmuseum Museum of Danish America i kolonien Elk Horn, Iowa, i danskerbyen Solvangen, Californien, og under den årlige fest i Rebild Bakker, hvor de historiske dansk-amerikanske forbindelser fejres. Men også igennem et flot, lille værk som dette, hvor Jørn Brøndal i sit fokus på kulturmøder formidler en del af den danske immigrationshistorie til USA, som ofte har været overset inden for forskningen. Hermed tilbyder Brøndal et transnationalt perspektiv, der for denne anmelder at se, dygtigt bidrager til at opkvalificere væsentlige både historiske og nutidige diskussioner omkring danskhed, migration, flygtninge, identitetskonstruktion, integration og pluralisme.

Og jeg kan derfor kun erklære mig fuldkommen enig med Brøndal i, at en fortælling som nærværende er mere aktuel end nogensinde før."

Katrine Lester, bogblogger.dk

”Brøndal fortæller godt og sobert om de danske udvandrere og deres forsøg på at finde sig ikke bare materielt men også kulturelt og religiøst til rette i deres nye hjemland. Her er meget guf for nørder, ikke mindst i beskrivelserne af kampen internt i de danske udvandrersamfund mellem grundtvigianere og indre mission, og hvis man i øvrigt skulle gå rundt og tro at de danske indvandrere var specielt tolerante over for indianere eller sorte, så bliver den myte også lige punkteret.”

Jes Fabricius Møller, Kristeligt Dagblad

”Brøndal gennemgår de politiske, religiøse eller sociale grunde til at udvandre, beskriver, hvordan de holdt sammen, dannede foreninger, skoler og menigheder, og hvordan integrationen i det amerikanske samfund tog fart i tredje generation, således at det, der er tilbage i dag af dansk kultur i USA, er musealiseret nostalgi.

Smeltediglen som metafor for det kulturelt blandede USA kom på alles læber, efter at et teaterstykke med titlen " The Melting Pot" havde premiere i 1908. Brøndal har åbenlyst moret sig med at vise, at udtrykket allerede blev brugt af den danske præst Holger Rosenstand i en bog om USA fra 1901.

Brøndal skriver ud fra et betydeligt overskud af viden og indsigt …”

Kent Skov, lektørudtalelse

”Interessant bog om de danske udvandrere i USA i 1800-tallet.  […] Professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved SDU Jørn Brøndal er en kyndig og kendt USA-ekspert. JB leverer en levende gennemgang af de danske emigranters vilkår […] også velegnet til undervisning fra folkeskolens ældste trin og forsynet med fine fotos og illustrationer fra det kildemateriale, som JB har arbejdet med og skrevet gode billedtekster til.”

Finn Byrgesen, bogsyn.dk

”[…] hvor vidende og engageret, forfatteren dykker ned i for os ukendte sammenhænge og ting, vi absolut ved meget lidt eller ingenting om, og hvor dygtigt, han har gravet ting frem, som øger vort billede af USA og det syn på de af vore forfædre, som drog ud for at finde lykken. […]

Bogen er sprængfyldt med historier og ikke bare historier. Den er en så gylden grube af velvalgt viden og information, at vi tænker, at forfatteren må have haft et voldsomt arbejde med at sortere i sit omfangsrige materiale.”

Knud Meldgaard, OMNIBUS

”Det er en spændende bog, men også en bog der måske vil rykke ved noget af den viden vi har om det store land og, ikke mindst, måske nogle af vore fordomme og forudfattede meninger om hvorfor så mange valgte at udvandre. […] Brøndals bog er meget mere end fordomme og idioti. Det er også en bog, hvor Brøndal giver et solidt, fagligt underbygget billede af arbejdsomme og stræbsomme danskere, der i ”den nye verden” forsøger at finde den lykke de aldrig fandt i deres gamle Fædreland. Brøndal kommer hele vejen rundt om udvandringen og bogen er, som de flest bøger fra serien 100danmarkshistorier, skrevet i et let flydende sprog, der gør den tilgængelig for alle.”

Mette Gerdt, stort og småt - mest om litteratur

"Alle aspekter af danskernes udvandring til "det nye land" bliver belyst. Hvorfor, hvordan, hvornår - og de fremtrædende personer, der formåede at sætte præg på det store land har også deres plads i bogen."

Kristeligt Dagblad
Artikel: "Da Rasmus, Maren og over 300.000 andre danskere blev amerikanere"
11.06.2020
 

DR
Radio: "4. division"
12.06.2020

Kristeligt Dagblad
Interview: "Vi kæmpede med næb og klør for at bevare vores danskhed, dengang vi selv var immigranter"
16.06.2020

Avisen Danmark
Kronik: "Sådan var de. Etniske fantasier fik frit løb"
13.07.2020

 

Press room

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download press release (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen