Den dansk-norske skilsmisse
1814
A part of the series 100 danmarkshistorier (68) , and the subject area History
More about the book
Table of contents
Literature
Excerpt
Thomas Oldrup
MA in History and Rhetoric. Thomas is responsible for the company’s historical publications and he primarily works with the project 100 danmarkshistorier [Focus on Danish History], which in addition to book publications includes knowledge dissemination through a number of partners. He has previously been the Danish editor of the magazine Alt om Historie.
Press reviews
Ulrik Langen, Weekendavisen
"Spændende og veldisponeret lille bog om den dansk-norske skilsmisse […] Bogen er en opsummering af de senere års forskning – herunder Hemstads egen – og er en vigtig påmindelse om denne væsentlige del af den nordiske historie. […] Trods senere ihærdige forsøg på at knytte nye bånd og skabe forbrødring ser det ud til, at glemslen er mere udbredt end nogensinde. Derfor er det godt og vigtigt, at Hemstad i overskuelig form har givet danskerne mulighed for at sætte sig ind i tingene. Og det er især vigtigt, at bogen er skrevet af en norsk historiker i en bogserie, der ellers udelukkende er skrevet af danskere. For der er ingen tvivl om, at den havde set anderledes ud, hvis den havde været skrevet af en dansker."
Historiske tidsskrift (Norge)
"en oppdatert og felles dansk-norsk populærhistorisk fortelling om bruddet, som løfter opp våre lands felles historie som deler av samme stat – en forening med både lys- og skyggesider – og hvordan denne forbindelsen brøt sammen. Samtidig har hun også med seg det norske synet på bruddet og unionen, og betydningen dette har hatt i vår historieskriving. Slik sett formidler hun også forskningsresultatene fra sin generasjon av norske og danske historikere og det at 1814 i dansk historie er og burde være mer enn bare «tapet av Norge». Det gjør hun på en godt skrevet og medrivende måte..."
Jes Fabricius Møller, Historisk Tidsskrift
"Ruth Hemstads norske vinkel åbner perspektiver og diskussioner, der gerne forbliver usynlige, når de anskues sydfra. I overensstemmelse med det koncept, som er grundlaget for forlagets serie, 100 danmarkshistorier, lægges der vægt på fortolknings- og receptionshistorien. […] Bogen slutter med nogle interessante refleksioner over jubilæumsfejringerne i henholdsvis 2005 og 2014. I forlængelse af bogens bærende metafor kalder Hemstad disse jubilæer for skandinavisk familieterapi. […] denne veldisponerede, velskrevne og fortættede introduktion til spørgsmålet Norge."
Knud Meldgaard, Omnibus
❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Ruth Hemstad [har] styr på både logistikken og den kringlede historie. Hun er nemlig ekspert i skandinavisk transnational historie i 1800-tallet og med skarp fokus på skandinavisme og nordisk samarbejde.
Det er, kort sagt, et beundringsværdigt stykke arbejde, forfatteren har skabt. Navne, lokaliteter og hvorfor og hvordan, så lykkes det Hemstad at præsentere et stykke fælles nordisk historie, helt op til vore dage, der stadig præger vores fælles samvær positivt, ikke mindst på den royale side, hvor de tre kongehuse jo nærmest er en stor familie.
Bogen er et must for alle der har bare den mindste interesse i hvorfor og hvordan den nordiske union hænger sammen. Et sammenhold der begyndte på Eidsvol med 112 beslutsomme mænd, der ville fred og fordragelighed – og en fri forfatning!
Det lykkedes med forfatningen og det er lykkedes for Ruth Hemstad at beskrive det hele i sin bog, som vi iler med at give seks hjerter (fuldt hus)."
Lektørudtalelse, DBC
"Velskrevet og overskuelig indføring i slægtskabet og bruddet med Norge. (...) Som det er tilfældet med de mange andre titler i serien "100 danmarkshistorier", henvender formatet sig til et bredere publikum (...)"
Katrine Lester, bogblogger.dk
"Samlivet med Norge har en tendens til at blive lidt stedmoderligt behandlet i dansk historieskrivning. Vi regerede Norge, og så bliver der ikke skrevet så meget mere om det. Derfor er det velkomment, at Ruth Hemstad nu kommer en fremstilling af skilsmissen, det dramatiske år 1814 der i bakspejlet ser så uundgåeligt ud men som undervejs havde så stort et udfaldsrum. Det var bestemt ikke ligetil at skille den 400 år gamle samling ad, og både hungersnød, statsbankerot, fyrsteslægter og ikke mindst krig og nye, demokratiske tanker påvirkede begivenhedernes gang i dette voldsomme, europæiske år."
Jyllands-Posten
Interview: "Svensk kronprins havde stor rolle i den dansk-norske skilsmisse"
01.07.202
Politiken
Kronik: "Den svære dansk-norske skilsmisse i 1814"
16.05.2023
Århus Stiftstidende
Kronik: "Fra skilsmisse til skandinavisk forsoning"
17.05.2023