Aarhus Universitetsforlag
Cover

Grundtvigs død

1872

A part of the series 100 danmarkshistorier (19) , and the subject area


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Buy Subscription
100 pages
Hardback
ISBN 978 87 7184 646 1

By


Share:

More about the book

Thomas Oldrup

IMG 8503

MA in History and Rhetoric. Thomas is responsible for the company’s historical publications and he primarily works with the project 100 danmarkshistorier [Focus on Danish History], which in addition to book publications includes knowledge dissemination through a number of partners. He has previously been the Danish editor of the magazine Alt om Historie.

Thomas Oldrup

Editor

Telephone: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Press reviews

Ronkedorerne, den2radio.dk

 “Den er sprængfyldt med oplysninger og vitaminer om Grundtvigs betydning. […] Denne bog burde være pligtlæsning for alle danskere. […] I den fantastiske serie, som Aarhus Universitetsforlag står bag, 100 danmarkshistorier, som forlaget med stor dygtighed gennemfører som et snit i danmarkshistorien […] har Jes Fabricius Møller, som er en glimrende historiker, skrevet Grundtvigs død."

Thomas Reinholdt Rasmussen, Kristeligt Dagblad

"Jes Fabricius Møllers bog kan sagtens være en ny folkebog om Grundtvig, selvom den ikke på nogen måde ligner Ebbe Reichs fra 1972. Møllers ligner mere P. G. Lindhardts Grundtvig-bog fra 1964, og måske endog Hal Kochs Luther-bog fra 1958.

Bogen har dog sin helt egen tone, og selvom den gennemgår kendt stof, så bringer den også nyt om både vækkelser og mindesmærker. Den er godt skrevet med venlig munterhed og stort vid."

Georg Metz, Information

"Myten har stillet sig i vejen, eller den skygger for den nøgterne analyse af, hvor betydningsfuld Grundtvig var. For det var han jo. Blot ikke altid, hvor traditionen mest stædigt har placeret ham. De fleste, der ud over faglig og forskningsmæssig pligt sætter sig for at læse det enorme prosaværk, må selv med de bedste viljer give op. Eller lade sig indlægge. Grundtvig var selv stærkest optaget af sin historieskrivning, som vel at mærke er den mest tvivlsomme side af forfatterskabet. For nu ikke at bruge ukvemsord. Finalt: Der gik ingen lige linje fra Grundtvigs syn på fortid og kristendom til det danske folkestyre. Grundtvig var ikke forudsætningen for den relativt hurtigt opnåede danske (relative) velfærd efter 1864. Højskolerne blev ikke skabt af Grundtvig, men delvis i Grundtvigs ånd, og Grundtvig skabte ikke andelsbevægelsen.

Påstandene er myten. Ikke desto mindre lever myten og definerer Danmark som kulturnation, ikke mindst fordi vi ikke har så stor lyst til selv at anfægte det smukke og harmoniske billede, generationer har tegnet af den gamles betydning for stammens overordnede selvfølelse. Det er også godt nok, skønt det er jo ikke nok, når man vil vide besked.

Den impuls indgiver Jes Fabricius Møllers nyttige 100 sider om Grundtvigs død med alt, hvad hans liv og enorme virke kom til at indebære."

Jannie Uhre Ejstrud, historie-online.dk

"Det udvikler sig til en rejse igennem Grundtvigs egen tid, hans liv og gerning på godt og ondt, men også igennem det overflødighedshorn af myter, der findes om Grundtvig – fra hans kolossale betydning for højskolebevægelsen til hans socialdemokratiske sindelag. Begge er ifølge Møller svært overdrevne, og i bogen giver han på 100 velskrevne sider sin forklaring på det, man vel bedst kan betegne som fænomenet Grundtvig. Resultatet er en nuanceret og skarp karakteristik af Grundtvig og hans eftermæle – med et drilsk glimt i øjet. […] 

Grundtvigs død handler ikke (så meget) om Grundtvigs fysiske død, men den kan måske godt karakteriseres som et mytedrab på ham ’den gamle’. Vi skal ikke her afsløre, hvad der er den større sammenhæng mellem Grundtvig, ånd og flæskeeksport – dertil må man læse bogen. Den er til gengæld også ganske læseværdig – på én gang oplysende og tankevækkende, og sprogligt stimulerende med sin lune sarkasme, der lejlighedsvist bryder ud i det lunt spydige (”Grundtvigs 100-årsdag gav anledning til, at grundtvigianerne fejrede sig selv og deres fortræffeligheder, for så vidt de kunne blive enige om, hvori de bestod.” (s. 74)). Den uddeler et par lussinger, og stikker så kinden frem, klar til at få én igen. Til gengæld giver den også svaret på, hvad Grundtvigs portræt laver på haleroret på en Boeing 737-800 ved flyselskabet Norwegian, og så kan man vel næsten ikke bede om mere."

Katrine Lester, bogblogger.dk

"I Grundtvigs død kommer vi godt omkring især de kirkelige dele af Grundtvigs virke, og ikke mindst de mange viderefortolkninger af ham, som eftertiden har budt på. Når først en person bliver ophøjet til stjernestatus, forsøger mange efterfølgende at tage ham til indtægt for deres egen udlægning af historien, som Jes Fabricius Møller så fint dokumenterer.

Det er vældig interessant fortalt […] Grundtvigs død er mere en introduktion til, og diskussion af, den åndelige arv efter Grundtvig end en introduktion til manden selv, men det gør ikke spor; der er brug for et opgør med mytologiseringen af Grundtvig."

Per Eilif Månson, litteratursiden.dk

"Hvis man som jeg stort set har viden om Grundtvig fra Ebbe Kløvedal Reichs folkebog ’Frederik’ fra 1972 og ser grundtvigianismen som den lyse modpol til det formørkede Indre Mission, er der rigtig mange øjenåbnere i denne bog. Det kommer som en stor overraskelse, at Grundtvig i virkeligheden var anti-demokrat og stor tilhænger af enevælden (måske for at sikre sig kongelige bevillinger).

Bagsidebilledet viser den røde faneborg ved Anker Jørgensens bisættelse fra Grundtvigskirken, men myten om sammenhængen mellem Grundtvig og socialdemokratiet og velfærdsstaten punkteres sagligt og effektivt."

Kirstine Louise Grøngaard, lektørudtalelse

"Bogen giver en overskuelig indføring i Grundtvig og den kommer omkring de både kendte og mindre kendte sider af ham. Nogle myter bliver punkteret og sjove facts bliver fortalt […] Anbefales indkøbt til alle biblioteker."

Arne Mariager, Avisen Danmark, Jysk Fynske Medier

“… en herlig bog om geniet og galningen. […] Og alt det gemmer sig i Jes Fabricius Møllers bogtitel. Det er stort tænkt – og bogen er i al sin lidenhed også en stor bog.

Der er skrevet enormt meget om Grundtvig. Også meget imponerende værker. Men undertegnede har ikke oplevet en 'Grundtvig light', der kommer så dybt og når så meget som Grundtvigs død."

Anders Bærholm Frikke, Noter

"Det er en helt igennem god og sjov ide, hvor hver enkelt bog kan læses hver for sig eller i sammenhæng, som man ønsker det. Emnerne, der tages op, har tilsyneladende både et lidt skævt twist og en aktuel vinkel på samme tid. […] Samtidig er sproget – i hvert fald i denne bog – humoristisk og letlæseligt, hvilket gør den glimrende til godnatlæsning. […] denne vitaminindsprøjtning af en veloplagt bog …" 

Bodil Kruse, Religion. Tidsskrift for Religionslærerforeningen for Gymnasiet og HF

"Fabricius Møllers bog er letlæst, og den vil afgjort være relevant for underviseren i gymnasiet."

Peter Thielst, Social kritik

"Et af de mest interessante afsnit i JFM's bog påviser, at den folkelige drivkraft bag andelsmejerier, brugsforeninger, friskoler osv. ikke entydigt kom fra såkaldt grundtvigianske kredse, men også fra den indre mission og lignende vækkelsesbevægelser. […] anbefales … […] rigelige og fine illustrationer."

Knud Melgaard, Omnibus

”Hele historien (næsten) om Grundtvig står at læse i bogen ”Grundtvigs død”, der er udgivet på Aarhus Universitetsforlag i serien 100danmarkshistorier.

Det er Jes Fabricius Møller, lektor på Saxo-instituttet ved Københavns Universitet og kongelig ordenshistoriograf, der har skrevet bogen om Grundtvig og det har han gjort godt.

Hvad denne anmelder i særdeleshed har fundet interessant, er det, at forfatteren har fundet både nye veje og nye oplysninger til ”nationalikonet”, som ikke er med i Ebbe Kløvedal Reichs store bog om Grundtvig fra 1972, som jo ellers er regnet for ”den ultimative bog om Grundtvig”. Godt gået, Fabricius Møller!"     


Bogmagasinet
Interview: "Q&A"
27.09.2019

Press room

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside, høj opløsning (pdf-format)

Forside (jpeg)

Download press release (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen