Aarhus Universitetsforlag
Cover

Jødefejden

1819

A part of the series 100 danmarkshistorier (25) , and the subject area


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Buy Subscription
100 pages
Hardback
ISBN 978 87 7184 935 6

By


Share:

More about the book

Thomas Oldrup

IMG 8503

MA in History and Rhetoric. Thomas is responsible for the company’s historical publications and he primarily works with the project 100 danmarkshistorier [Focus on Danish History], which in addition to book publications includes knowledge dissemination through a number of partners. He has previously been the Danish editor of the magazine Alt om Historie.

Thomas Oldrup

Editor

Telephone: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Press reviews

Katrine Lester, bogblogger.dk

"Siger jødefejden dig noget? Næppe, for det er ikke en begivenhed, der får meget omtale i danmarkshistorien. Oftest støder jeg kun på omtale af den, fordi volden chokerede den purunge H.C. Andersen, da han kom til København. Det rådes der nu bod på, for på kun 100 sider ridser Bent Blüdnikow i suveræn stil en alt for overset bid af danmarkshistorien op, så denne læser både er blevet klogere, underholdt (hvis man tør bruge det ord om en bog om et så alvorligt emne) og har fået lyst til at vide mere. […] Jødefejden er ikke kun historien om de to år, hvor jødehad udløste fysiske uroligheder i gaderne. Det er også en kort introduktion til jødisk liv i Danmark, fra de fattige til de rige, fra Christian d. 4. ønske om at tiltrække rige sefardiske jøder til de østeuropæiske ashkenaziske jøder, fra jødefejdens ofre til Dan Uzan, der blev dræbt i angrebet på synagogen i 2015. Imponerende præcist og velskrevet, med stort overblik over stoffet og evne til at sætte begivenhederne i kontekst. Blüdnikow har et langt forfatterskab og mange avisartikler bag sig, men han har simpelthen aldrig været bedre end i Jødefejden." 

Knud Meldgaard, OMNIBUS

"Der ligger solidt baggrundsarbejde bag denne bog. En bog, der med fordel kan læses af alle, der har bare den mindste interesse i de indvandrerproblemer, Danmark har befundet sig i i flere årtier. […]

Efterår og vinter er, pr. tradition, læsetid og vi køber derfor mange bøger. Lad Blüdnikows bog blive en af dem. Den er saglig, velunderbygget og læsevenlig og fortjener et stort publikum."

Kristian Østergaard, Kristeligt Dagblad

"I Jødefejden leverer Bent Blüdnikow fortræffelig formidling af en overset begivenhed i dansk historie. Bent Blüdnikow er et opinionsmæssigt fyrtårn i Berlingske.

Men han er også en omhyggelig og saglig historiker, hvilket hans bog om Jødefejden i 1819 dokumenterer. […] Jødefejden er med sine små 100 stilsikre og skarpe sider en helstøbt læsefornøjelse.”

Ulla Weishaupt, historie-online.dk

"Jeg har læst en del af dem og synes, det er et fantastisk koncept, der giver indblik i meget forskellige bidder af vores fælles historie. Personligt har jeg følt mig meget beriget af de små bøger, som har givet mig viden om dele af danmarkshistorien jeg ikke kendte til. Dette er også tilfældet med Jødefejden. […]

Jødefejden er en bog, jeg varmt kan anbefale, og som siger meget om en tid med brydning og måden at håndtere forandringer på."

Michael V. Jensen, lektørudtalelse

"Fin lille bog, der belyser et vigtigt emne; de religiøse minoriteter og det omkringliggende samfund. Bogen fortæller om, hvor galt det kan gå, men også lidt om hvad man kan lære af sådan en sag og dens eftervirkninger. Man kommer uvægerligt til at tænke på dagens Danmark og de religiøse minoriteter og de udfordringer der er. Bogen er velskrevet og i et let tilgængeligt sprog. […] Anbefales indkøbt."

Per Eilif Månson, litteratursiden.dk

"Alt dette beskrives eksemplarisk i denne lille bog, der også ridser jødernes forhistorie i Danmark op og følger historien efter 1819. Vi bliver præsenteret for en række nøglepersoner.

Som de øvrige bind i Aarhus Universitetsforlags 100 danmarkshistorier er bogen rigt illustreret og det lille – for mig ukendte – stykke historie er flot formidlet af den tidligere seniorforsker ved Rigsarkivet."

Kim Hornbech, Noter

"Genre- eller konceptskrivning er svært – men det er lykkedes Bent Blüdnikow at begå et lille mesterværk. Det er for det først en helstøbt historie, og man kan læse den fra ende til anden uden at vide ret meget om emnet i forvejen. For det andet er man, når man har læst bogen, blevet gjort opmærksom på en række elementer, som man kunne kaste sig over og studere nærmere. […]

100 danmarkshistorier, eller flere af dem, hører for så vidt hjemme på ethvert skolebibliotek – grundskole såvel som ungdomsuddannelse, for det er et godt sted at begynde enhver form for opgaveskrivning, og bøgerne har et omfang, der er overkommelig for de allerfleste.”

Mette Gerdt, mettegerdt.blogspot.com

“I 2019 er der fortsat debatter, der omhandler integration af andre folkeslag. "Jødefejden" er på den måde ret aktuel og giver et facetteret indblik i alle de elementer i et samfund, der ligger til grund for et had til en fremmed kultur, om fordomme og tolerance og retten til at være dansk. En spændende 'historiebog', jeg blev klogere - og det er ikke så skidt.”

Finn Byrgesen, bogsyn.dk

“Man må sige, at forfatteren har godt fat i emnet, og vi kan ved læsningen af disse blot 100 sider få et klart indtryk af, hvor voldsomme vore forfædre har været mod hinanden og samtidig glæde os over at få indsigt i en tidslomme.

Knuste vinduer, oprør i masser af provinsbyer, jødiske begravelsespladsser og kampen for demokrati. Alt dette og meget mere får vi at vide i en meget dygtigt skrevet bog med stor historie på få sider.”

Bodil Kruse, Religion

"Bogen giver et billede af en urovækkende og ubehagelig side af vores historie. Den kan kun anbefales til fagets undervisere. Den er letlæst og overkommelig i omfang. Derfor vil man også roligt kunne henvise elever til Blüdnikows bog.”

Kristeligt Dagblad
Artikel: “Jøder ville have mere kristen gudstjeneste”
31.01.2020

Bogmagasinet 
Politiken 
Kronik: "Jødehadet har dybe rødder - også i Danmark" af Bent Blüdnikow
12.10.19

Interview: "Historisk jødefejde i Københavns gader"
27.09.2019

Radio24syv
Podcast: "Jøder og muslimer i København. Et besøg til synagogen i Krystalgade og til den Røde Plads på Nørrebro"
25.09.2019

Flensborg Avis
Reportage: "Danmarks blodigste etniske sammenstød"
20.09.2019

Jyllands-Posten
Kronik: "Da antisemitismen kom til Danmark"
04.09.2019

Avisen Danmark
Kronik: "Overset danmarkshistorie. Den evigt aktuelle jødefejde"
04.09.2019

Berlingske
Feature: "Danmarks blodigste etniske sammenstød: Jødefejden i  1819" af Bent Blüdnikow
01.09.2019

Kristeligt Dagblad
Essay: "Danmarks største etniske sammenstød" af Bent Blüdnikow
24.08.19

Kristeligt Dagblad
Artikel: "Jøder ville have mere kristen gudstjeneste" af Bent Blüdnikow
31.01.20

 

Press room

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download press release (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen