Aarhus Universitetsforlag
Cover

Jyske Lov

1241

A part of the series 100 danmarkshistorier (18) , and the subject area


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Buy Subscription
100 pages
Hardback
ISBN 978 87 7184 431 3

By


Share:

More about the book

Thomas Oldrup

IMG 8503

MA in History and Rhetoric. Thomas is responsible for the company’s historical publications and he primarily works with the project 100 danmarkshistorier [Focus on Danish History], which in addition to book publications includes knowledge dissemination through a number of partners. He has previously been the Danish editor of the magazine Alt om Historie.

Thomas Oldrup

Editor

Telephone: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Press reviews

Jytte Kjær Schou, litteratursiden.dk

"Kortfattet, men nuanceret og spændende gennemgang af Jyske Lovs indhold, historie og ideologiske betydning er særligt interessant, fordi den går i rette med sejlivede myter. […] Forfatteren giver en god beskrivelse af den samtid, Jyske Lov blev til i, og som loven giver et enestående indblik i. Det var et samfund med enorme sociale forskelle, hvor kvinden havde lavstatus, og hvor husbonden bestemte suverænt over sit hushold. […] At eftertiden har haft en interesse i at romantisere middelalderen og fremstille Danmark som et foregangsland på det demokratiske og retlige område har altså ikke rod i virkeligheden. Bogen er interessant, fordi den piller ved nogle sejlivede myter. Mange har den opfattelse, at Jyske Lov var skelsættende, men Helle Vogt nuancerer billedet og sætter Jyske Lov ind i en historisk pålidelig kontekst. Nok var loven af betydning, men den var en del af hele komplekset af landskabslove og i virkeligheden en dansk version af et kristent, fælleseuropæisk tankegods."

Anders Ellegaard, historie-online.dk

"Både jurister og ikke-jurister vil finde den lille bog om Jyske Lov interessant, og ikke mindst forfatterens kommentarer til forskning og mediers og politikeres brug af loven."

Katrine Lester, bogblogger.dk

"På fornem vis bliver denne gennemgang af Jyske Lov dermed ikke en kedelig udlægning af paragraffer, men derimod en prisme man kan se middelalderens værdier og samfundsopbygning igennem. […] Fascinationen af Jyske Lov om dens berømte indledning forsvandt dog ikke – tværtimod – og lever videre den dag i dag. Siden 1800-tallet har loven været en del af vores nationale myter, brugt og misbrugt af skiftende politiske vinde for at retfærdiggøre det syn på fortiden, der passer nutiden bedst. Også dette gennemgås ganske fint og forståeligt af Helle Vogt. […] Jyske lov er et vigtigt dokument i danmarkshistorien og i retshistorien. Hvis man interesserer sig det allermindste for middelalderen eller retshistorie, eller hvis man bare gerne vil vide mere om baggrunden for den mest citerede lovtekst i Danmark, så kan det klart anbefales at bruge en aften på de 100 sider i Helle Vogts Jyske Lov."

Per Månson, lektørudtalelse

“... dens historie er fængslende beskrevet i denne lille bog. […] Vogt formår virkelig at gøre et emne, der papiret kan se lidt støvet ud, levende og vedkommende, og hun holder seriens kongsmærke: Videnskabelig formidling på højt niveau tilgængelig for menigmand.”

Georg Metz, Information

"Lov i en given historisk periode giver jo først mening, når eftertiden identificerer og nøgternt beskriver det samfund, hvori paragrafferne er givet, samt nuancerer tilblivelseshistorien. Lige netop dette leverer retshistorikeren Helle Vogt fortrinligt i: Jyske lov i Aarhus Universitetsforlags fine serie: 100 Danmarkshistorier. Det ville ikke være for meget forlangt, om nationalt sindede politikere læser denne bog om elementære betingelser for ædruelig national selvoplevelse."

Knud Meldgaard, Omnibus

“… læs i stedet Helle Vogts bog Jyske Lov, der netop er udkommet på Aarhus Universitetsforlag i serien 100 danmarkshistorier. Her får læseren ”syn for sagn” for Helle Vogt, (foto) der er professor i retshistorie ved Københavns Universitet har nemlig gravet sig ned i de faktiske forhold om en af kronjuvelerne i Danmarkshistorien. Det er der kommet en spændende bog ud af. 

Jeg har tidligere rost Aarhus Universitetsforlag for deres initiativ mht. til denne serie, der sætter fokus på flere spændende begivenheder i vores brogede historie, og denne udgave følger smukt de tidligere udgivelser, der alle har det til fælles at det er særdeles kyndige personer der skriver og at alle, indtil nu, har skrevet om netop deres emne i et sprog og en form, der gør bøgerne særdeles læseværdige – måske ikke mindst for den yngre del af befolkningen, der her sikkert kan finde lige så meget spænding i tekst og gode farvestrålende illustrationer som på deres elektroniske udstyr."

Karina Jensen, Falihos

"Jeg følte mig personligt rigtig godt vejledt gennem bogen. Bogen er ganske fornøjelig at læse, især fordi Vogt er kritisk og diskuterende gennem bogen. Hun kommenterer politikeres brug af loven, og selvom man ikke kan læse sig til følelser, følte jeg nu en ganske varm sarkasme, som jeg absolut bød velkommen. Bogen vil være ideel at bruge til undervisningen i udskolingen. Tværfaglige forløb mellem historie og samfundsfag ville fungere rigtig godt sammen, hvor man arbejder ud fra denne bog." 

Jeppe Bæk Meier, Noter

"Jyske Lov er den 18. bog i Aarhus Universitetsforlags serie ”100 danmarkshistorier”. Den er skrevet af Helle Vogt, der er professor i retshistorie ved Københavns Universitet. Ligesom seriens øvrige bind får læseren en velfortalt indføring i et centralt danmarkshistorisk emne, denne gang en af 1200-tallets mange landskabslove, nemlig Jyske Lov fra 1241. […] Det omfattende 3. kapitel, der er bogens længste, handler om lovens opbygning (i tre bøger) og indhold (arveret, retsbrud og en række blandede bestemmelser), mens de sidste to kapitler handler om lovens brug og overlevering, blandt andet i Danske Lov fra 1683, hvor to tredjedele af Jyske Lov overlevede, og dens ideologiske betydning for de nationalliberale i 1800-tallet og mytedannelsen i nutidens demokratidebat. Her drejer det sig, som Vogt så rammende skriver, mere om ”lovens betydning for vor moderne selvforståelse end om middelalderens virkelighed”. Vogts bog er dermed også en påpegning af den nationalromantiske myte om det demokratiske Danmarks opståen og som sådan yderst relevant og vedkommende." 

Press room

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside, høj opløsning (pdf-format)

Forside (jpeg)

Download press release (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen