Aarhus Universitetsforlag
Cover

Oliekrisen

1973

A part of the series 100 danmarkshistorier (23) , and the subject area


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Buy Subscription
100 pages
Hardback
ISBN 978 87 7184 793 2

By


Share:

More about the book

Thomas Oldrup

IMG 8503

MA in History and Rhetoric. Thomas is responsible for the company’s historical publications and he primarily works with the project 100 danmarkshistorier [Focus on Danish History], which in addition to book publications includes knowledge dissemination through a number of partners. He has previously been the Danish editor of the magazine Alt om Historie.

Thomas Oldrup

Editor

Telephone: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Press reviews

Georg Metz, Information

"Mere opfindsomme lande, herunder Danmark, begyndte at tænke i andre baner som udvinding af egne reserver samt alternativer i vind og sol. Oven i forsyningsusikkerheden kom siden den langsomme erkendelse af klimabelastningerne og udsigterne til en total farlig overophedning af kloden. Selv Dansk Folkeparti må indse, hvor betydningsfuldt det er, at klimatosserne får vind i sejlene og nu så småt definerer den energipolitik, som man end ikke kendte som begreb før 1973.

Mogens Rüdigers lille bog med gode illustrationer, der afspejler energiproblematikkens indflydelse på danskernes hverdag, understreger bidraget som velskreven kulturhistorie mere end energihistorie. Og så er den jo billig!"

Carsten Güllich-Nørby, lektørudtalelse

"Velskrevet kulturhistorisk bog om dengang oliekrisen kradsede første gang, og vigtig energi-historie fra før klimadebatten.”

Katrine Lester, bogblogger.dk

“Det er som altid interessant at få det store perspektiv på samfundsudviklingen perspektiveret af de små hverdagsbegivenheder. [...]

“Oliekrisen” er en veloplagt lille introduktion til den danske energipolitik og dens konsekvenser i anden halvdel af det tyvende århundrede, og er værd at læse for alle, der interesserer sig for energipolitik og ikke mindst klimapolitik.”

Preben Etwil, historie-online.dk

"I bogserien fra Aarhus Universitetsforlag om 100 danmarkshistorier, skrevet á 100 sider, har historikeren Mogens Rüdiger skrevet en lille fremragende og letlæst bog om Danmarks to oliekriser i 1970’erne – og hvad deraf fulgte. Mogens Rüdiger beskriver selv begivenhederne som ”Da Danmark gled i olien” (p. 1). […] Den er let fortalt og direkte i præsentation af både fakta og refleksioner. Der er tale om en solid kulturhistorisk gennemgang af oliekrisernes baggrund og følgevirkninger – skrevet på en sådan måde, at enhver selv med minimal interesse for historie kan følge med.

Bogen er på mange måder et wake-up-call til de mennesker, der betegner andre som ”klimatosser”. Problemet er nok, at de først finder ud at læse den, når alt er gået i sort. Men for os andre er bogen en lille kærkommen påmindelse om, at det er nødvendigt at handle på kriser, det være sig energi, miljø eller klima, inden at det er for sent. Og her kan sommervarmen – i skyggen – være en udmærket anledning.

Med disse ord skal bogen varmt anbefales."

Anders Abildgaard, Nordjyske

"Men Rüdiger vælger altså at se lyst på fremtiden alene ud fra, at "erkendelsen af den grønne nødvendighed tager til”. Man må håbe, han får ret, for alternativet er ikke rart at tænke på. Nu har han til en start gjort os alle den tjeneste at give et rigtigt fint overblik over godt et halvt århundredes energiforsyning. En velskrevet historie, set fra hverdagens perspektiv."

Mette Gerdt, http://mettegerdt.blogspot.com/

"Endnu en interessant bog i serien! Jeg husker de bilfri søndage og den usikre tid, hvor handlinger der skete i lande langt fra Danmark havde stor indflydelse på hverdagen. Her i 2019 skal hele kloden blive enige om at skrue ned for de fossile brændstoffer, satse på bæredygtighed og mindre CO2 udslip. En meget aktuel bog, som mange burde læse."

Knud Meldgaard, OMNIBUS

"Mogens Rüdiger redegør fornemt for hele optakten og det videre forløb i oliekrisen og dermed også for statsministerens herostratisk berømte tale i Middelfart den 5. oktober, hvor han fastslår at Danmark er på Israels parti og det var de arabiske lande, der havde begyndt krigen. […] ”Oliekrisen” er en spændende bog, der præcist redegør for det ofte lidt spegede spil der foregik ”på den store klinge” og hvor en uoverlagt bemærkning kunne koste dyrt. Anker Jørgensen var ingen erfaren ”statsmand”, men sandheden er at ingen danske politikere var vant til at bevæge sig på så farligt et område som Mellemøsten. Spørgsmålet er om vi har lært det siden. Læs bogen og bliv lidt klogere." 

David Kyng, Noter

"Som det ikke kan være gået hen over hovedet på læsere af Noters anmeldelsessektion, er det efterhånden 2 år siden, at Aarhus Universitet søsatte “projektet ”100 danmarkshistorier”. Projektet har indtil videre været en stor succes. Det har det, tror jeg, fordi dets måde at fortælle historie på, er langt mere tidssvarende end det ville være at udgive endnu en (nok så bindstærk) autoritativ Danmarkshistorie. Hver af de ”100 danmarkshistorier” tager udgangspunkt i en konkret begivenhed og bruger den som prisme til at fortælle en historie om såvel dens forudsætninger, som dens efterfølgende konsekvenser. Ikke mindst den betydning fortællinger om begivenheden har fået (historiebrugsperspektivet) spiller en stor rolle i mange af bøgerne.

De bedste af bøgerne i serien er rasende godt fortalt, og utroligt spændende at læse. Men bøgernes koncept er ikke blot formidlingsmæssigt velvalgt. Også erkendelsesmæssigt lægger de op til at tænke struktur- og begivenhedshistorie sammen på en produktiv måde.

[…] bestemt spændende at læse om de seneste knapt 100 års danmarkshistorie i energiomstillingens perspektiv. ”100 danmarkshistorier” har tilføjet endnu en relevant fortælling.”

Hans Christian Baun, FALIHOS

"Oliekrisen er en kort bog på 100 sider, der som titlen antyder, handler om oliekrisen i Danmark i 1973. Bogen er skrevet i et letlæseligt sprog og giver et godt overblik over emnet. Hermed er bogen god at læse, hvis man som lærer skal skabe sig et overblik over emnet, og passager fra bogen vil egne sig udmærket til elevtekster i udskolingen. […]

Alt i alt vurderer jeg bogen som et godt supplement eller grundlag for undervisningen i historie eller samfundsfag, med fokus på 70’erne. Bogen vil være en god hjælp til at besvare mange forskellige problemstillinger, både i forhold til samfundsøkonomi, energipolitik og ikke mindst kulturhistoriske spørgsmål. Herudover har bogen gode henvisninger til videre læsning, der også kunne inddrages i undervisningen. Bogen kan stærkt anbefales, også som hyggelæsning, grundet det let læste og uformelle sprog kombineret med den gode oversigt over emnet."

Politiken
Kronik: "Olie, gas og kul skabte den moderne verden"
26.07.19

Avisen Danmark
Kronik: "Oliesheikerne startede den grønne omstilling. De usynlige dilemmaer"
21.07.19

Press room

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download press release (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen