Aarhus Universitetsforlag
Cover

Stormflod

1825

A part of the series 100 danmarkshistorier (24) , and the subject area


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Buy Subscription
100 pages
Hardback
ISBN 978 87 7184 823 6

By


Share:

More about the book

Thomas Oldrup

IMG 8503

MA in History and Rhetoric. Thomas is responsible for the company’s historical publications and he primarily works with the project 100 danmarkshistorier [Focus on Danish History], which in addition to book publications includes knowledge dissemination through a number of partners. He has previously been the Danish editor of the magazine Alt om Historie.

Thomas Oldrup

Editor

Telephone: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Press reviews

Georg Metz, Information

"Bo Poulsen, professor i moderne historie, har leveret et stykke mere end moderne og foruroligende historie, tør det svagt antydes, ved at skrive om den mere dramatiske ende af det danske vejr under titlen Stormflod. I Aarhus Universitetsforlags stadig mere inspirerende serie 100 danmarkshistorier kan læseren på de vanlige 100 sider skaffe sig indsigt i ofte alt andet og mere end de overfladiske kanoniske sider af den danske historie fra runerne og så videre. […] 

Men en fremstilling om hav og land må nødvendigvis slutte i konstateringen, som Bo Poulsens fine lille bog også gør, at vi nu igen står over for – paradoksalt nok – naturens overvældende styrke, som vi vel at mærke har skænket den tilbage ved at svine med CO2 og lade vandene stige. Det er, hvad opvarmningen af kloden som bekendt betyder. Få millimeter om året. Men snart hurtigere, hvilket, menneskeskabt eller ej, enhver nok så forbenet klimafornægter vel kan indse rammer de lave danske kyster og gengiver stormfloderne deres vilde destruktive kræfter.

Den lille bog er smukt illustreret: Som billedet af drengen i det oversvømmede Morsø i 1895, der stager sig frem i den oversvømmede Nygade i en åben ligkiste”.

Katrine Lester, bogblogger.dk

“… det er som altid, når det er 100 danmarkshistorier, velskrevet og spændende. […] Men Stormflod fortæller også om nye muligheder, om købstæder der vokser og om et økosystem i forandring. I et kort rids om fjordens historie op til 1800-tallet og derefter mere detaljeret om både biologi, geografi, samfundsforhold og meget andet godt er det imponerende, hvad der kan blive plads til på kun 100 sider. Stormflod er til alle med interesse for Nordjylland og Limfjorden, til almindeligt historieinteresserede, men også til dem, der interesserer sig for vores alle sammens natur – og for hvad såvel mennesker som vejrforandringer kan gøre ved den."

Jakob Ørnbjerg, historie-online.dk

"Stormflod er skrevet af Bo Poulsen, der er professor i moderne historie ved Aalborg Universitet. Layout og format er som altid som en Rittersport: Praktisk, kvadratisk, godt. Dertil bliver man som altid begavet med vedkommende og velvalgte illustrationer. Til gengæld er emnet forskelligt fra gang til gang. Det er netop seriens styrke, at forfatterne giver sig i kast med de mere ukendte, skæve og kontroversielle emner, der sjældent har fået megen spalteplads i Gyldendals og Politikens Danmarkshistorie. Sådan forholder det sig også med Poulsens bidrag til serien. Her får man i en Danmarkshistorisk sammenhæng serveret noget så sjældent som et stykke velskrevet, tankevækkende og ikke mindst højaktuelt natur- og miljøhistorie. […]

Poulsens bog er en på alle måder velskrevet og faglig velfunderet kærlighedserklæring til Limfjorden, hvor store danske forfattere som Steen Steensen Blicher, I.P. Jacobsen og Hans Kirk undervejs giver deres besyv med. Samtidigt fornemmer man som læser dog også forfatterens frustration over al den menneskelige dårskab, der tit og ofte har sendt de værste uhumskheder ud i Limfjordens skrøbelige økosystem og ikke desto mindre har haft en tyrkertro på, at naturen nok skulle klare sig. Cheminova er jo nok det bedst kendte og værste eksempel, men også fortællingen om den fejlslagne inddæmning af Hjarbæk Fjord er skræmmende læsning. […]

Der er i sagens natur tale om lille bog, men her er meget stof til eftertanke. Må den blive obligatorisk læsning for politikere, planlæggere og andet godtfolk fra Hals og til Harboøre!"

Lars Ovesen, lektørudtalelse

"En spændende bog, der på relativt få sider beskriver og forklarer mange års danmarkshistorie med fokus i og omkring Limfjorden. Teksten er velskrevet og på trods af emnet ret spændende, og man fornemmer som læser forfatterens grundige research og dedikation. […] En glimrende og meget informativ bog, der kan anskaffes af alle."

Knud Meldgaard, OMNIBUS

Stormflod er en bog, der beskriver et drama, der stadigvæk hersker, primært på Vestkysten og Nordenfjords, og bogen fortjener et stort publikum, ikke mindst set i relation til de klimaforandringer, der står for døren. Denne bog er, som de tidligere udgivne, skrevet af eksperter, men i et sprog, der er til at læse og forstå – også for menigmand. Bogen er rigt illustreret med materiale, der ikke bare illustrerer, men også hjælper på forståelsen af dette måske lidt specielle område. En bog til det tilstundende efterår med ild i pejsen, portvin i glasset og Stormflod indenfor rækkevidde." 

Anders Abildgaard, Nordjyske

"Så jo, selv en katastrofe har sine lyse sider, og det er sådan set meget betryggende læsning i disse klimatider. Men bogen slutter med et mildest talt ildevarslende kapitel om de nuværende klimaforandringer med hastigt stigende vandstand i verdenshavene. […] En dyster slutning på en i øvrigt spændende historie, der undervejs kommer ind på fænomener som kystsikring, oversvømmelser, Frederik 7. s Kanal, krejlere, ålekager, overfiskeri, Cheminova, myggeplager og – for at det ikke skal være løgn – opfindelsen af snurrevoddet.

Alt sammen stærkt underholdende, og så trækker det jo heller ikke ned, at det hele handler om Nordjylland. En kort og klar historie om et lille hul med en stor virkning.”

Katie Ritson, Rachel Carson Center for Environment and Society

"The term breakthrough—gennembruddet — is a loaded term in Danish. It can be both a physical and metaphorical event, but also carries the legacy of the Danish literary critic Georg Brandes, who charged nineteenth-century writers with taking up the most problematic social issues of the day in realist novels and plays. Through its linking of historical landscape change to the political dilemmas of today, Bo Poulsen is true to the radical tradition of gennembruddet, in this case the breakthrough of environmental history into the mainstream understanding of history. His book makes clear the way in which natural and human histories interact, and the extent to which non-human agencies intersect with human ideas about progress and decline. I hope that this book will find its way into other languages besides Danish. With a reach far beyond its very local geographical focus, it is a brilliant example of the power of environmental history for a general audience; moreover, it will also appeal to scholars of the environmental humanities and environmentalists more broadly through its recognition of more-than-human agencies and its careful exploration of the degree to which we are all dependent on the land, and the water, on which and with which we live."

Mette Gerdt, blogspot.com

"Bo Poulsen kom langt omkring i den 'lille' bog på 100 sider, flere ting kunne jeg nikke genkendende til, andet var ny viden for mig. Men alt i alt ganske interessant læsning!” 

Rasmus Østergaard, Noter

"Et af de læreplansmål som denne anmelder altid har haft svært ved at undervise i er samspillet mellem mennesker, natur, kultur og samfund gennem tiderne. Heldigvis har Bo Poulsen, som er professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, rådet bod på dette ved at undersøge vekselvirkningen mellem mennesker og natur omkring Limfjorden i moderne tid. Dette farvand havde siden vikingetiden været lukket mod vest, men en række storme, som kulminerede med stormfloden i 1825 gjorde, at Limfjorden nu kunne gennemsejles. 

Bo Poulsen slutter sin bog med at undersøge hvordan samspillet mellem natur og mennesker er fortsat op til i dag. Her er Poulsen mere skeptisk og peger på, hvordan både den velkendte giftsag på Harboøre Tange og de miljømæssige følger af inddæmningen af Hjarbæk Fjord illustrerer hvordan menneskets indgriben i naturens kredsløb ikke altid går godt. Samlet set anbefales bogen dog varmt og man får her et spændende blik på en lidt overset regions udvikling skrevet med en vinkel på klima og natur som kan vække til eftertanke for, hvordan vi vil løse problemerne i vores egen tid." 

Martin Bellamy, The Mariner's Mirror
"Small book that packs a big punch.

(...) It is in many ways a perfect microhistory, taking an in-depth look at a specific region and drawing lessons that are relevant to a global perspective"

Søfart
Kronik: "Stormflod og søfart gjorde Limfjorden moderne"
08.09.2019

Politiken
Kronik: "Da stormfloden ramte Danmark i 1825"
26.08.2019 

Politiken
Kronik: "I dag er den enorme stormflod i 1825 nærmest glemt: Men den rummer vigtige erfaringer, der kan bruges i vores egen klimakamp" af Bo Poulsen
25.08.19

Kristeligt Dagblad 
Interview: "Da blæsten gik alt for frisk over Limfjordens vande
24.08.19 

Avisen Danmark  
Kronik: "Naturkatastrofe gav nye muligheder - Stormfloden i 1825" af Bo Poulsen
08.08.19

Dagbladet Ringkøbing-Skjern
"Gratis bog til abonnenterne om naturkatastrofen, der ændrede Limfjorden"
24.07.19

 

 

Press room

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download press release (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen