Aarhus Universitetsforlag
Cover

Fra pest til corona

1349

A part of the series 100 danmarkshistorier (50) , and the subject area


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Buy Subscription
100 pages
Hardback
ISBN 978 87 7219 615 2

By


Share:

More about the book

Thomas Oldrup

Thomas.JPG

MA in History and Rhetoric. Thomas is responsible for the company’s historical publications and he primarily works with the project 100 danmarkshistorier [Focus on Danish History], which in addition to book publications includes knowledge dissemination through a number of partners. He has previously been the Danish editor of the magazine Alt om Historie.

Thomas Oldrup

Editor

Telephone: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Press reviews

Georg Metz, Information
"Lille præcis fremstilling af massesygdomshistorien i Danmark.

(...) Epidemiernes historie i Danmark anskueliggøres som antydet fra rædslerne i 1350 til koleraen 500 år senere, tuberkulosen, influenzaen, aids og polioen. Den sidste (vi) ældre levende erindrer og stadig takker skaber og især Dr. Salk for at have opfundet vaccinen mod og dermed givet en hel generation og efterfølgende generationer - samt deres forældre - den trygge barndom tilbage.

Skydsgaard slutter bogen med at slå fast, at epidemien, der skaber sammenhold og sammenhæng, kan være trædesten til en tilsvarende folkelig nødvendighed af samspil, når den formentlig værste katastrofe i menneskehedens historie, klimakrisen, for alvor skal håndteres. Inden alle diger brister.

En lille fin bog på de 100 sider, som seriens udgivelser tilbyder pr. bind."

Poul Ulrich Jensen, Historie-online
”Forfatteren Morten Arnika Skydsgaard, der er læge, historiker og museumsinspektør ved Steno Museet i Aarhus, har disponeret bogen på bedste vis, så de tilmålte 100 sider kommer omkring epidemier fra middelalderens spedalskhed og pest til den corona virus, vi oplever i dagens Danmark.

(…) Morten Arnika Skydsgaards fremragende gennemgang af 12 epidemier viser, at den nuværende covid-19 pandemi har mange fælles træk med dem, der siden Middelalderen med jævne mellemrum har ramt Danmark. Forsøgene på at forstå smitteveje og iværksætte foranstaltninger mod deres amokløb har været med til at fylde den ”værktøjskasse”, der i dag bliver taget i brug, når myndigheder og befolkning står sammen om at bekæmpe den nyeste trussel fra coronavirus. Med denne højst aktuelle og informative udgivelse, der også rumme fine illustrationer, er de 100 danmarkshistorier på fornemste vis nået halvvejs, og bogen kan anbefales på det varmeste.”

Peter Skinhøj, Ugeskrift for læger
⭐⭐⭐⭐⭐
”Teksten er velskrevet og i et sprog, så alle kan være med, men denne bog vil jeg især anbefale til alle i den sundhedsfaglige sektor med interesse for infektions- og samfundsmedicin. Med sit væld af konkret information og detaljer burde den også gerne tages med på litteraturlisten til det medicinske kandidatstudium.”

Jens Bydam, Sygeplejersken, 06.2022
”Det beskrives, hvordan folk op gennem tiden har set på de smitsomme sygdomme, lige fra middelalderens overbevisning om at disse var Guds Straf for usømmelig levevis, over oplysningstidens begyndende opbygning af lægevidenskaben, der dengang mere lignede en form for heksekunst frem til nu, hvor videnskabelige eksperimenter og afdækning af årsagssammenhænge præger billedet.

Bogen er en letlæselig historisk gennemgang af epidemiers historie i Danmark.

I valget mellem pest og kolera vælger jeg covid-19.”

Katrine Lester, Bogblogger.dk
”Det er velkomment og velskrevet af læge og historiker Morten Arnika Skydsgaard. Det er som resten af serien kun 100 sider, men trods de få sider når den ganske godt rundt om de vigtigste epidemier i danmarkshistorien. Det er en god indføring, og kan læses på en aften eller to – så hvis man gerne vil have en slags epidemier for begyndere, så man kan tale med til middagsselskaber, så er det virkelig en god bog.”

Knud Meldgaard, Omnibus
"Sjældent har jeg modtaget en bog fra Aarhus Universitetsforlag med større tilfredshed og glæde end bogen ”Fra pest til corona”, skrevet af læge og historiker Morten Arnika Skydsgaard fra Steno Museet, Aarhus Universitet.
Min begejstring for bogen var så stor, at jeg, helt uhørt, gjorde ”reklame” for bogen på et Pressemøde arrangeret af Sundhedsminister Magnus Heunicke, hvor også direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, og direktøren for Statens Seruminstitut, Henrik Ullum, deltog. Reklamen fra min side var enkel: sørg for at samtlige husstande i Danmark får den bog hurtigst muligt og mht. penge til indkøb og distribution, så finder jeg dem.
Mit generøse tilbud vakte ikke den store begejstring hos d´herrer, så indtil videre må jeg stærkt anbefale at ALLE danske familier selv køber bogen, der, uden overdreven dramatik, eller andre kunstgreb, nøgternt og i et læseværdigt sprog, redegør for smitsomme sygdomme og diverse Pandemier i Danmark siden ”Arilds Tid”.

(...) Skydsgaard kommer seriøst rundt om det hele, selv den såkaldte minkskandale har han fået med sammen med Men in Black, Denmark.

Nøgternt og sobert præsenteres læseren for det man ved om disse kalamiteter, men Skydsgaard holder sig klogeligt fra at politisere eller gøre religiøse anstalter om ”Guds vilje” eller andet ”mumbojumbo”.

”Fra pest til corona” er måske ikke den mest ”julede bog” markedet kan byde på, men den er helt klart en af de mest nødvendige bøger, der findes på det danske marked her til Jul – eller resten af året."

Lektørudtalelse, DBC
"En glimrende udgivelse (...) der levende og velfortalt illustrerer mikrobernes svøbe og lægevidenskabens og samfundets udvikling under vægten af dem. Beretningen er krydret med spændende billedmateriale og små historier, der går tæt på dagligdagen under sygdomsbrud."

P1, Kampen om historien
Radioudsendelse: "Danmarkshistoriens største dræbere"
22.02.2022

Weekendavisen, 24 spørgsmål til professoren
Podcast: "Fra pest til corona"
30.01.2022

Avisen Danmark
Kronik: "Fra pest til corona. Epidemier har altid været en trussel mod menneskeheden"
09.11.2021

Tilføjet til kurven

Gå til kassen