Aarhus Universitetsforlag
Cover

Rigets runer

965

A part of the series 100 danmarkshistorier (13) , and the subject area


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Buy Subscription
100 pages
Hardback
ISBN 978 87 7184 585 3

By


Share:

More about the book

Thomas Oldrup

Thomas.JPG

MA in History and Rhetoric. Thomas is responsible for the company’s historical publications and he primarily works with the project 100 danmarkshistorier [Focus on Danish History], which in addition to book publications includes knowledge dissemination through a number of partners. He has previously been the Danish editor of the magazine Alt om Historie.

Thomas Oldrup

Editor

Telephone: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Press reviews

Mette Gerdt, mettegerdt.blogspot.com

"Rigets runer er en interessant bog, der fortæller både om det talte og det skrevne sprogs udvikling”.

Johnny F. Lindholm, historielaerer.dk

“Vellykket bog om runernes kulturhistorie. […] Også denne nye bog er forfatteren i allerhøjeste grad lykkes med. Rigets Runer er på een måde den korte version, men det må samtidig fremhæves, at der også findes andet og nyt stof i den lille bog. […] Lisbeth M. Imers nye bog om runer er et virkelig godt sted at begynde sin rejse, hvis man vil vide mere om runer. I forhold til tidligere mini-introduktioner adskiller — og udmærker — bogen sig især ved ikke at synke for dybt i faglighed. Imer har bestemt sin faglighed med sig, men hun taler med den som baggrund med sine læsere, ikke ned til dem. Efter læsningen er man naturligvis interesseret i at se flere runeindskrifter, for det er faktisk forholdsvis få runetekster, der gengives på de 100 sider; men dermed har bogen også opfyldt et ærefuldt hverv, nemlig at drage læseren hen til emnet."

Katrine Lester, bogblogger.dk

"Det er, som altid med bøgerne fra serien 100 danmarkshistorier, fremragende formidlet af forfatteren, der denne gang er runolog (det er en titel!) Lisbeth M. Imer. Det er imponerende, så meget viden, man kan få plads til på kun 100 sider, og man kan mærke at forfatteren både har et stort overblik over sit stof og en medrivende glæde ved at fortælle om det.

Runer er uendelig fascinerende. Vikingernes helt eget urnordiske, myteomspundne skriftsprog, udviklet specielt til at kunne blive mejslet i sten og fortælle om forfædrenes bedrifter. Troede jeg altså. Indtil jeg læste Rigets runer, og fik en letforståelig og højt kvalificeret turboindføring i runernes historie, der har gjort mig en del klogere." 

Lene Graugaard-Jensen, faghylden.dk

"Formatet 100 danmarkshistorier er letlæst og overskueligt. […] Jeg kan anbefale dig en 2000 år lang rejse med runerne. Bliv klogere på de gamle skrifttegns kulturhistoriske arv, og lær mere om, hvordan runerne blev brugt både dengang og nu."

Anders Abildgaard, Nordjyske

"Rigets runer" er emnet for det 13. bind i serien "100 danmarkshistorier". Det er skrevet af Lisbeth M. Imer, seniorforsker ved Nationalmuseet, og hvad hun ikke ved om runer er ikke værd at vide. Hun fortæller klart og veloplagt om både den tekniske side af sagen – futharkens (rune-alfabetets) opbygning, typografi, fonetik etc. – og den kulturhistoriske sammenhæng: Hvem skrev og læste runerne hvor, hvornår og hvorfor? 

Det er en herlig lille bog, runologen har begået. Hun havde sikkert gerne bredt sig over et par tusind sider, men kommer faktisk fint rundt om emnet på de 100 kompakte sider, hun ifølge bogseriens koncept har til rådighed. Og minsandten om det ikke lykkes hende at få nævnt hele tre indskrifter fra Nordjylland undervejs: Aars-stenen, Gunderup-stenen og en amulet fra Romdrup Kirke. Så bliver det ikke meget bedre."

Anders Ellegaard, historie-online.dk

"En fremragende lille bog skrevet narrativt, men med solid videnskabelighed bag ordene. Den omhandler runernes oprindelse og hele området af runeinskriptioner – ikke kun runestenene. Bogen dækker emnet, men inspirerer også til videre studier."

Jørgen Bartholdy, lektørudtalelse

"Imer skriver jævnt og ligefremt, og det er en fornøjelse at opleve, hvordan hun på linje med andre universitetsforskere er i stand til at formulere sig for et bredt publikum.

Med fantasygenren og den stigende interesse for vikingernes liv og tro har runer fået fornyet interesse. Her får selv de svagest interesserede mulighed for at sætte sig solidt ind i runernes væsen og historie. Alle interesserede og elever ned til folkeskolens ældre klasser kan være med."

Per Eilif Månson, litteratursiden.dk

"Det er en spændende indsigt, man får af læsningen, hvor det i hvert fald for mig var nyt, at runerne havde storhedstiden efter kristendommens indførelse som markering af danskheden overfor kirkens latinske sprog og alfabet. Som de øvrige bind i serien '100 danmarkshistorier' er det en sober gennemgang, der giver et grundigt overblik på kort tid."

Finn Byrgesen, bogsyn.dk

"En lærerig bog, der fortæller os, hvad runer egentlig har af betydning. […] Der er godt flow i bogen, mange gode illustrationer, vi får åbnet op for den gamle diskussion om, hvorvidt det var det græske, latinske eller etrusiske alfabet, der lå til grund for runernes udseende. Vi må sige, at når nu bogen kun må fylde de 100 sider, som alle andre i Aarhus Universitetsforlags serie, så er det ganske imponerende, hvor meget vi får at vide om de ældgamle skrifttegn."

Karina Jensen, Falihos

"Imer har skrevet en yderst spændende bog, som giver læseren et godt overblik over sprogets og skriftens udvikling i Norden; runer bruges og forstås kulturhistorisk, og dette beskriver og forklarer hun grundigt, så læseren får en dybere forståelse af Danmarks udvikling inden for skriftkulturen. […]

Man får en rigtig god baggrundsviden; den er spændende at læse, og man bliver hurtigt inspireret til at arbejde med skrifttegn, men også skrifttegns betydning for vores kulturelle arv. Imer skildrer den danske kulturhistorie flot, og man bliver fanget af hendes videnskabelige kendskab og forklaringer." 

Press room

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside, høj opløsning (pdf-format)

Forside (jpeg)

Download press release (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen