Aarhus Universitetsforlag
Cover

Sædelighedsfejden

1887

A part of the series 100 danmarkshistorier (14) , and the subject area


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Buy Subscription
100 pages
Hardback
ISBN 978 87 7184 508 2

By


Share:

More about the book

Thomas Oldrup

IMG 8503

MA in History and Rhetoric. Thomas is responsible for the company’s historical publications and he primarily works with the project 100 danmarkshistorier [Focus on Danish History], which in addition to book publications includes knowledge dissemination through a number of partners. He has previously been the Danish editor of the magazine Alt om Historie.

Thomas Oldrup

Editor

Telephone: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Press reviews

Katrine Lester, bogblogger.dk

"Sædelighedsfejden er velskrevet og underholdende, og Cecilie Bønnelycke kan sit stof og kunsten at formidle det. Vi har aldrig helt sluppet debatten om sædelighed, og den har med #metoo faktisk fået nyt liv. På den måde perspektiverer Bønnelycke også fint fejdens betydning for nutiden, samtidig med at hun gør sin læser klogere."

Lene Graugaard-Jensen, faghylden.dk

"Jeg har tidligere skrevet om udgivelser fra serien 100 danmarkshistorier, og med fare for at gentage mig selv så er jeg altså virkelig stor fan af konceptet. Jeg kan godt afsløre, at jeg nok næppe ellers ville have læst en historisk fagbog om netop sædelighedsfejden, men formidlingen i formatet her er igen dejligt overskuelig, vidende og serveret med en god portion humoristisk charme."

Per Eilif Månson, litteratursiden.dk

"En fremragende og levende fremstilling, der sætter seksualdebatten under Det Moderne Gennembrud i perspektiv og gør den gamle diskussion vedkommende. […] I Aarhus Universitetsforlags glimrende serie ’100 danmarkshistorier’ er det denne gang inspektøren på Langeland Museum, der beretter om den intellektuelle debat mellem især Bjørnstjerne Bjørnson og Georg Brandes, der stod for henholdsvis kyskhed og frisind, men også med deltagelse af bl.a. Matilde Fibiger, Henrik Ibsen, August Strindberg og Elisabeth Grundtvig. Det bliver en gennemgang af seksualitetens historie og ikke mindst den ulige fordeling af opfattelsen af de forskellige køns rettigheder. Historien føres op til vore dage med især nedslag i sagen om Jørgen Leth og kokkens datter samt MeToo-bevægelsen med særlig fokus på Zentropa.

Bogen er gavmildt illustreret, så der er ingen undskyldning for ikke at bruge en god time på at få lidt klassisk dannelse."

Henrik H. Pedersen, lektørudtalelse

"Emnet er sikkert formidlet og bogen flot layoutet. Lettilgængeligt kommer man rundt om emnet, og det er fint sat i perspektiv til vore dage. En bog, bibliotekerne har manglet til de mange opgaveskrivere."

Winnie Maria Bak, historie-online.dk

"Debatten står stadig på, for det er ikke gået stærkt. Som forfatteren skriver, så førte den årelange debat under Sædelighedsfejden ikke umiddelbart til håndfaste resultater, men når vi i dag diskuterer seksualmoral i den offentlige debat, skal vi dog stadig huske på, hvem det er, vi står på skuldrene af. Nemlig ”alle de modige, der i de blufærdige 1880’ere var med til at gøre seksualitet, køn og moral til noget, der kunne og skulle diskuteres i offentligheden.” Bedre kan det vist ikke siges. Forfatteren har kogt store mængder litteratur ned til os og bedrevet et fint lille og overskueligt stykke historiefortælling om, hvordan hele diskussionen omkring sex og frisind startede, og hvorfor vi stadig har debatten i dag. 

Klart anbefalelsesværdig."

Klaus Slavensky, Sjællandske Medier

"Bønnelyckes bog er velskrevet og kommer forbilledligt rundt om vores seksualmoral, fra 1800-tallet til vore dages MeToo-debatter. Fængende fra første side, fordi forfatteren evner at fortælle den gode historie med saft og kraft, indlevelse og nerve, forstandigt og
informativt og med en overraskende analyse […] Cecilie Bønnelycke beretter veloplagt om bordelbesøget, retssagerne, som fulgte, og konsekvenserne for både den stevnske godsejer og minister, smørgrossisten, Laura og mange andre involverede.
Det er forfatterens fortjeneste, at denne spændende historie om kønsmoralen griber en, som havde man været der selv. Bønnelycke skal også have skulderklap for at påvise, at Scavenius-sagen blev til en værdikamp, som ændrede den offentlige debats spilleregler og skabte den åbne, frie debatkultur, som vi kender i dag. "Sædelighedsfejden" er samtidig en smuk layoutet og produceret bog. Indtil nu er der kommet 14 små bøger i rækken af de 100 danmarkshistorier a 100 sider til 100 kr. pr. styk. Cecilie Bønnelyckes bidrag er ikke en side for meget og alle pengene værd."

Jeppe Bæk Meier, historielaerer.dk

"Sædelighedsfejden fik dermed også politiske konsekvenser, men det er bestemt ikke den eneste grund til at beskæftige sig med debatten om seksualmoral og dobbeltmoral i 1800-tallets Danmark. Cecilie Bønnelycke præsenterer nemlig sædelighedsbegrebet i bredere forstand og kommer blandt andet ind på lægevidenskabens legitimering af kønsrollerne og modsætningen mellem på den ene side samtidens borgerlige idealer om kyskhed og på den anden side den lovregulerede prostitution.

Sædelighedsfejden ændrede måske i praksis ikke så meget omkring seksualmoralen i Danmark, men Bønnelycke fastholder med god ret, at den satte en forandringsproces i gang, som kan forfølges helt op til nutidens debat om MeToo og Weinstein- og Zentropa-sagerne. Denne debat handler denne yderst velskrevne og vidende bog naturligvis også om."

Louise Haslund Sørensen, Herlev Bibliotek

"Selvom sædelighedsfejden tog sin begyndelse for over 100 år siden, er den historiske begivenhed aktuel i 2019. Kønnenes ligestilling bliver fortsat diskuteret og holdningerne til seksualmoral er stadig delte. Når vi i 2019 – og sikkert også mange år herefter – igen gør spørgsmålet om seksualmoral til centrum for debatten, så bør vi huske ”alle de modige, der i de blufærdige 1880’ere var med til at gøre seksualitet, køn og moral til noget, der kunne og skulle diskuteres i offentligheden.” Et godt sted at begynde er at læse om, hvordan hele debatten opstod. Og med Bønnelyckes fremragende bog kan vi nu gøre det på bare 100 sider."  

Press room

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside, høj opløsning (pdf-format)

Forside (jpeg)

Download press release (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen